Akvaarion hoito

marraskuu 6, 2013 in Yleinen by admin elain

Hyvin hoidettu akvaario on kodin kaunistus. Akvaarion perushoitotoimenpiteet eivät ole vaikeita, mutta ne on tehtävä säännöllisesti. Kun akvaarion asukkaille luodaan mahdollisimman sopiva ja tasapainoinen ympäristö, kalat pysyvät terveinä ja onnellisina. Akvaarion hoitoon vaikuttaa akvaarion koko ja se minkälaista kalastoa siellä pidetään. Tapoja päästä toivottuun tulokseen on useita, tässä muutamia yleisohjeita.

Ruokinta ja kalojen tarkkailu ovat päivittäisiä rutiineja

Kalat ruokitaan 2-3 kertaa päivässä. Ruokaa annetaan säästeliäästi, vain sen verran kuin kalat pystyvät kerralla syömään pinnalta puolessa minuutissa ja pohjasta (pohjatabletit) parissa minuutissa. Pienet ruoka-annokset sopivat paremmin kalojen ruoansulatukselle ja toisaalta myös syömättä jäänyt ruoka pilaa helposti akvaarion veden.

Tärkeä ja hauska osa akvaarion hoitoa on kalojen tarkkailu. Kalojen kunto on hyvä tarkastaa päivittäin ruokinnan yhteydessä. Hyvin voiva kala liikkuu aktiivisesti (lajikäytöksensä mukaisesti), tulee syömään innokkaasti ja näyttää ulkoisesti terveeltä.

Tarkasta päivittäin myös veden lämpötila, sekä teknisten laitteiden toimivuus.

Akvaarion siivous tehdään kalojen ehdoilla

Akvaarioon tehdään osittainen vedenvaihto (30-40 %) säännöllisin väliajoin, noin 1-2 viikon välein. Vettä ei vaihdeta koskaan kokonaan, eikä kaloja tarvitse ottaa akvaariosta pois vedenvaihdon ajaksi. Veden vaihdossa kannattaa käyttää apuna pohjaimuria, eli lappoa, jonka avulla saadaan puhdistettua myös altaan pohjasora. Myöskään akvaarion pohjasoraa ei koskaan pestä kokonaan. Pohjasora on akvaarion biologisen toimivuuden keskus, jossa on suurin osa akvaarion toimintaan tarvittavasta bakteeristosta. Vaihdettavan veden määrään vaikuttaa veden vaihtojen tiheys ja akvaarion kalasto, sekä kalojen määrä. Vesiarvoja kannattaa seurata säännöllisesti omaan akvaarioon sopivan vedenvaihtorutiinin löytämiseksi.

Vedenvaihdon yhteydessä uuteen veteen lisätään vedenparannusainetta. Hyvälaatuinen vedenparannusaine neutralisoi vesijohtovedestä kaloille myrkylliset aineet (kloori ja raskasmetallit), suojaa kalojen limakalvoja, sekä auttaa veden kemiallisen tasapainon säilymisessä. Puhdistuksen yhteydessä on myös hyvä tarkastaa ja tarvittaessa karsia kasvit, sekä lisätä kasviravinnetta vaihdettavan vesimäärän mukaan. Akvaarion hoidon tueksi on kehitetty myös muita hoitoaineita.

Akvaarion suodatin puhdistetaan säännöllisesti, mutta ei liian usein. Suodatusmassoissa asuu myös akvaarion tärkeää bakteeristoa. Jos sisäsuodattimessa on useita patruunoita, kaikkia ei tarvitse pestä/vaihtaa yhtä aikaa. Sisäsuodattimen puhdistusväli on noin 1-4 viikkoa, ulkosuodatin puhdistetaan noin 2-8 kertaa vuodessa. Noudata suodattimen puhdistuksessa mallikohtaisia käyttöohjeita.

Valaisimen loisteputkien teho heikkenee pikkuhiljaa ja ne kannattaakin vaihtaa noin vuoden välein, vaikka putkeen vielä tulisikin valo. Jos altaassa on kaksi tai useampia putkia, kaikkia ei vaihdeta kerralla, vaan vuoronperään puolen vuoden välein. Loisteputken vaihdon yhteydessä, kannattaa vaihtaa myös loisteputkivalaisimen sytytin.